onsdag 7 november 2007

Roadtrip!

Måndag 5/11

Börjar resan från Seoul med att försöka hitta frukost, något som visar sig vara lite klurigt mitt i rusningstrafiken :-S Vi lämnar i alla fall Seoul efter lite cirkulerande och påbörjar resan upp mot staden Chuncheon "City of Lakes", där vi siktar mot en av sjöarna (egentligen en damm) där vi tar en kort båtresa mot ett tempel som ligger helt sagolikt upp en bit på bergssidan. En mycket vacker stig går längs en liten bäck upp från stranden till templet. Vi strosade runt tempelområdet och tog sen ner till båten för att ta oss tillbaka till bilen för vidare färd mot östkusten. Men först är det givetvis dags för lunch! Området är berömt för sin dakgalbi, en speciell variant av den vanliga gemensamt stekta kycklingen med riskakor, grönsaker och chilipasta. Hothothot, men gottgottgott!

Hela landet är nedlusat med berg, inte säskilt höga men det är en enda rad av berg-dalgång-berg-dalgång från öst till väst. Det gör att bilresan går ganska snirkligt genom dalgångarna och ibland behöver man ta sig upp genom ett pass med härlig utsikt åt flera håll. Vi anländer vårt lilla hotell precis nere vid stranden (dock kan man inte gå ner dit, det spärras av taggtråd för att stoppa eventuella nordkoreanska spioner från att ta sig iland, vi är ju bara ca 30 km från gränsen....). Hotellet ligger lite ensligt så vi begav oss ut på kvällsmatsjakt vilket inte går så bra så det blir lite blandade grejjer inhandlade på en Family Mart, en av otaliga småbutiker som finns överallt.

Tisdag 6/11

Frukost (öven den Family Mart inköpt) intas snabbt på rummet och vi påbörjar resan upp mot gränsen till Nordkorea. Slutmålet är Goseong Unification Observatory, där man kan använda stora kikare för att titta in på fiendeland. Det man kan se är lite vakttorn och så men det är ändå lite kittlande att vara så nära...... Dessutom så säljs det en del nordkoreaproducerade varor så givetvis passar vi på att köpa på oss lite fulsprit Made in DPRC (Democratic Peoples Republic of Korea)!

Efter denna mjukstart så styr vi kosan mot landets antagligen populäraste nationalpark, Seoraksan National Park. I ett land fullt av berg så är detta ett koncentrat av berg, dalar, floder (uttorkade pga säsongen, men ändå), tempel och fullt med folk! Att vandra i bergen är något av en folksport och allt ifrån hippa par i 20-årsåldern till 80-åriga gubbar och gummor knatar omkring i området!

Vi siktade in oss på en berömd stenbumling, stor som en lite lastbil som man kan putta på så att den faktiskt rör på sig lite eftersom det ligger lite ojämnt! Den fantastisk vackra vandringen upp (tog typ en timme) och utsikten därifrån gav nog mer men att titta på när koreanerna (och vi själva för den delen) står och tokputtar på ett stenblock för att se det röra sig ett par centimeter är lite kul i alla fall :-) Vädret är underbart även denna dag så det är skönt att skogen skuggar en del längs vå vandring upp och ner! En glass på ett av otaliga förfriskningsställen längs vägen gör det också lite lättare i värmen.

Efter stenbumlingen så var det dags att åka kabinbana upp på en av bergstopparna. Väl däruppe så hade man en helt otrolig utsikt ut mot havet och in över resten av nationalparken! Taggiga bergsryggar, branta stup och så solen som var på väg ner och slog vackra skuggor och skapade dramatiska kontraster mot bergssidan.

Väl nere igen så var det hög tid att dra sig söderut och hitta nånstans att sova. Lonely Planet konsulterades och Young Hee ringde ett hotell och fixade rum i staden Donghae, ca 150 km färd från parken. Det hann bli ordentligt mörkt medan vi åkte och i vanlig ordning så somnade jag, Kalle och Young Hee in medan Daniel höll ställningarna bakom ratten :-) Hotellet var ganska flådigt för att kosta 50000 won (ca 350 kr) per rum, mest tack vare extrem lågsäsong (vi kan ha varit de enda gästerna....). Efter en kort promenad, lite lokalt koreanskt snabbkäk och en öl eller två senare somnade vi gott i våra rum!

Onsdag 7/11

Från Donghae grog vi oss ner till den gamla huvudstaden (under åren 0-1000 ungefär) Gyeongju som kryllar av fornlämningar! Här höll Silla-dynastin hov med palats, anlagda dammar och stora gravhögar som monument efter fallna kungar. Vi promenerade runt i staden under ca 4 timmar och avslutade på museet som visade många föremål man grävt fram ur gravhögarna, bland annat en guldkrona med dekorationer och tillhörande halsband. Området är också lite av en lyxresort med många flådiga hotell och en anllagd sjö med tillhörande nöjespark.

Vi tänkte dock inte bli långvariga utan hoppade raskt in i bilen för vidare färd der till Busan där Daniel och Young Hee bor. Efter ett kort stopp på en supermarket så landade vi strax efter 19 och Daniel svängde raskt ihop pannkakor som slukades hungrigt! Nu är klockan lite över 23 så det är dags att börja dra sig til kojs efter tre intensiva dagar på bilsemester, imorgon så blir det lugn och ro med tvätt och genomgång av digitalkamerabilder och kanske lite utforskande av Busan.

Lite observationer
* Som europe så drar man till sig intresset från koreanska låg- och mellanstadieskolklasser (på museeet var det måååånga skolklasser). Främst yttrar sig detta genom att de ropar "Hellooo, where are you frooooom" eller nåt liknande med ett stort leende. När man svarar "Sweden" märker man att de inte riktigt vet var det kan vara för mystiskt land :-)
* Vi har nu ätit koreansk mat till lunch och middag sen vi kom hit och kan konstatera att det fortfarande är riktigt gott! Starkt men gott starkt!
* Det är inget kul att hamna mitt i en karavan av stridvagnar på motorvägen.......

Det var allt för denna gång, bilder kommer imorgon!

Hälsningar

/Lars

2 kommentarer:

the pops sa...

Fick du mitt inlägg som jag gjorde nyss? Är osäker på om det kom med...
ha det gott hur som helst!
the pops

the pops sa...

Halloj!
Ingen dålig resa ni är ute på! Ska bli himlans kul att se bilder när du kommer hem!
Här hemma rullar livet på i stilla lunk. David har kissat på pottan (!!!!!) idag efter att ha gått och skvätt lite överallt i ca 1 timme utan blöja. Johanna gjorde detsamma (i pottan!) i ren beundran för sin lillebrors stora bedrift!!! Det är de små små detaljerna som gör det....vardagen alltså :)
Fars dag på söndag...saknar dina fina förslag på present... Får se vad det blir...
Ha det toppen!
the pops