lördag 10 november 2007

Koreansk mat

Under ca den vecka vi varit här har vi njutit av en massa olika koreanska maträtter. Här kommer en liten sammanställning och bilder, delvis för att dela med oss men också för att själv komma ihåg.

Bulgugi - Beef stew with vegetables and mushrooms

Kött, nöt i detta fallet, kokas ihop med grönsaker och en speciell typ av svamp. Svampen är tunn och blir nästan som nudlar. Just denna gång dracks en hel del soju med.







Bodaechigae - military soap

En kryddstark soppa/gryta gjord på korv, spam, grönsaker samt massa tilltugg så som kimchi. Förrutom grytan var nog pannkakan med bläckfisk det godaste.







Juk - Rice porridge

Ris och lite kryddor kokas ihop till en gröt. Vanlig som lunchmat. Lite olika tillbehör serveras till detta.










Samgeopsal - Three layer Pork - Fried pork

Fläsk steks i mitten av bordet och doppas i en sås och sedan lägger man det ihop med tillbehören i ett salladsblad. Till detta drack vi en lagrad soju som var gyllene till färgen.










Mak gogso - cold noodles

Takgalbi - Chicken galbi
Mak gogso serverades som ungefär en förrättssallad och smakade väldigt gott, tydlig smak av sesam.

Tock som är gjord på mosat ris format som en liten korv ingick i Takgalbin och var väldigt god. Hela takgalbin i sig var väldigt god med.








Bibimbab - mountain vegetable bibimbab
Vårt första försök på bibimbab i Korea. Jag har ätit det flera gånger i Göteborg på Koto men denna version skiljde sig till innehållet men var minst lika god. I princip är det en Koreas variant av pytt-i-panna. Ris är basen och sedan kan man i princip ha i vad som helst, plus röd chillisås, sedan rörs allt ihop!





Ho-dack - Sweet fried bun with black sugar and nut filling
Smakade lite som kanelbulle, och i och med att de var varma var de väldigt goda. Fick bara se upp så man inte brände sig på den heta nöt-socker blandningen.











Lamen - noodle soup
Kimbab - rice and seaweed rolls

Mandu - steamed dumplings

Denna middag testade vi på Koreansk snabbmat. Vi gick ned till ett hack runt hörnet och beställde in lite olika rätter. Lamen är koreanska varianten av vad Japanerna kallar Ramen möjligen kryddstarkare dock. Kimbab liknar mkt japanska sushi rullarna och mandu är dumplings. Väldigt gott och mycket prisvärt, 4,000 won per person, alltså ca30 kr per person.




Sundubo-chiga - Tofu and seashells soup
En fyllig soppa som smakade mycket svamp trots att det inte ingick så mycket. Igen väldigt gott. Ett av tilbehören var kimchi på rättika som är Lars favorit av tillbehören.




Kal guk su - Noodles
Nudelsoppa. Dock inte alls lika tråkig som de billiga nudelpaketen som man kan köpa på ICA utan mycket mer smakrik. Skillnaden mellan Lamen och Kal guk su är att den senare har lite grövre nudlar.






Galbi - Fried/grilled beef








Ytterligare en variant av att laga din egna mat. Här steks nötkött över glödande kol och sedan ihop med tillbehör läggs i ett blad, tex salladsblad som man tar som ett helt stycke. Takgalbi äts på samma sätt men det var kyckling istället för nötkött.



/Kalle

2 kommentarer:

Daniel sa...

Thanks guys for a fantastic week!

We are now trying to overcome the loss of guest who have left the house, it is a bit quiet around here now but I guess we will manage.

Enjoy Japan, Annyonghi Gaseyo!

/Daniel and Young Hee

Unknown sa...

Maten säljs levande på fiskmarknaden för att den ofta äts levande... har jag fått för mig. Det blev ingen levande bläckfisk a'la Oldboy för er del?

Varför dyker Staffan upp på ställen där man minst förväntat sig det? :)

Ser ut som en toppenresa än så länge!

Ha det gôtt!

// En annan Daniel