tisdag 13 november 2007

Japan, here we come!

Söndag 11/11

Upp i ottan för att få skjuts av Daniel ner till färjeterminalen, båten till Fukuoka avgår 8.45 och vi bör vara på plats en timme innan.... Väl på plats så irrar vi runt ett tag eftersom vi inte hittar nånstans att checka in! Efter ett tag så inser vi att det ju finns en övervåning också och kan lite lugnare ta oss en burk nudlar till frukost. Snabbt visade det sig dock att kön till boarding var rätt lång så vi slafsar i oss nudlar, går igenom säkerhetskontroll och fyller i immigration card till Japan på en gång :-) Vi fick bra platser längst fram så vi hade bra utsikt under färden (även om jag mest slumrade och Kalle kollade på Stargate på sin Iphone....).


Båten gled in i Fukuokas hamn strax innan lunch och vi tog en taxi in till stationen för att ta oss till hotellet som låg 50mfrån en av utångarna. Efter ryggsäcksdumpning på rummet så drog vi oss in mot stan för lite upptäcksfärd, vi hade inte så mycket koll på stan. Efter att ha löst in våra Japan Rail Pass så intogs lunch på en foodcourt under stationen, vi hoppade rakt på det japanska köket med lite friterade läckerheter ihop med nudlar och obligatorisk misosoppa. Gott! Stärkta av detta så drog vi oss ner mot Canal City, ett shoppingcenter som var rätt fräckt. Vidare nere i stan så blev det lite kultur i form av en utomhus dansfestival med nån sorts traditionell(?) japansk gruppdans. Efter lite mer planlöst stadstittande så var det dags för middag. Vi bestämde oss för att prova den lokala specialiten, ramen (nudlar med lokal touch) och drog mot ett av våningsplanen i Canal City med mängder av såna restauranger. Här var det dags för vårt första Lost In Translation(LIT)-moment... Vi närmade oss stället vi bestämt oss för, blev mötta av en vänlig kypare sompekade på en auomat utanför ingången. Vi pekade på de rätter vi ville ha och log som glada svenskar men inget händer, han bara ler tillbaka. Han pekar på våra rätter, vi nickar och han nickar. Vad är det som fattas? Aaaaah, vi skall betala i automaten och sen välja våra rätter och få kuponger som han sen lägger beslag på och lämnar till köket! Vi slår oss ner och får delikata ramensoppor med kyckling och lite annat (ägg för mig och dumplins för Kalle). Mätta drog vi tillbaks mot hotellet och somnade gott!

Måndag 12/11

Upp i ottan för att ta oss till stationen, det är dags att inviga våra Japan Rail Pass när vi bokade platser på shinkansen (snabbtåg) upp till Himeiji 2 timmars resa norrut. I Himeiji ligger det fantastiska gamla slottet/fästningen Himeiji-do som är ett av få i landet som överlevt bränder och bombningar under andra världskriget. Fästningen ligger ca 15 minuters promenad från stationen och vi slinker in på ett cafe för en stärkande kopp kaffe och en macka.

Fästningen användes av den lokale härskaren i händelse av krig och annan oro och har aldrig intagits. Inredningen är helt anpassad för att vara en försvarsanläggning, inga bekvämligheter fanns och det fanns en massa smarta lösningar för att krångla till de för en angripare: skottgluggar, labyrintlknande gångar och murar runt själva tornet, gluggar att hälla ut kokande olja/vatten genom, luckor att lägga för alla trappor och lönnrum för soldater. Rundvandingen tog ca 2 timmar och var mycket intressant! I anslutning till fästningen ligger även ett område som förr beboddes av härskarens samurajer men som nu inretts med typiska japanska trädgårdar, mycket vackra anläggningar med olika stilar. Under vandringen mellan Himeiji-do och trädgårdsanläggningen så föll de första dropparna regn vi fått sen vi landat i Asien men det avtog snabbt igen efter att vi trasslat upp våra paraplyer :-)

Efter Himeiji-do så tankade vi åter energi på ett cafe innan vi fortsatte mot stationen. Här bokade vi platser för vår resa mot Kyoto och missade tåget med typ 10 sekunder efter en språngmarsch genom stationen! Ner och boka nya platser (det kostar inget om man har Rail Pass!) på tåget som går en timme senare.

I Kyoto så fick vi känna på mer regn medan vi letade runt efter hotellet, men det var inget värre än att vi kom torrskodda fram. Efter incheckning så begav vi oss ut i kvällen på jakt efter nånstans att äta. Efter lite letande i de trånga gränderna så dök vi in på det första ställe vi sett som hade i alla fall lite engelsk text på ett menyblad. Och vilken lyckträff! Vi landade på en stämningsfull restaurang med 3-4 bord på bottenplanet och ett öppet kök med entusiastisk personal! Vi bläddrade i menyn med färgglada foton och engelska namn på rätterna och kom fram till att det nog vore roligast med en 8-rätters meny. Personalen verkade glada över vårt val och försäkrade sig om att det inte fanns nåt vi inte tålde och sen började paraden av rätter. Det är svårt att beskriva allt men det började med ett antal kalla rätter, med höjdpunken i oerhört vackert upplagd lite tallrik med vad som såg ut som en svamp och lite annat svåridentifierat.











Det visade sig vara helt andra saker än de såg ut som. Svampen var nåt slags rotfrukt, den gula kulan en hårt kokad äggula och så vidare. Efter det den godaste sashimi jag ätit! Detta följdes av en liten rätt som bestod av passerad och friterad rädisa (typ) i en buljong tillsamans med rimmat fläsk. Till detta en klick senap och julbordssmakerna bara flödar! Buljongen måste ha innehållit nåt slags kål. Sedan kom en triss med friterade delikatesser: en räka, en skiva squash och en grön böna. Sista varma rätten var en mycket god misosoppa som smakade mycket mer än den jag ätit hemma, nån rökt smak som var mycket god. Allt avslutades med japanskt te och en liten cheescake med bärsås. Personalen var mycket vänlig och förklarade så gott de kunde vad som serverades (inte lätt när det japanska namnet på en rätt är en hel mening...) och visade stort intrese för vår resa och våra frågor om maten. Vi avslutade med att bli fotade utanför restaurangen av vår kypare :-)

Tisdag 13/11

Vaknade som vanligt hyfsat tidigt för att påbörja vår fullspäckade heldag i Kyoto, Japans kulturella centrum med MÄNGDER av tempel, helgedomar, palats och parker/trädgårdar! För att i alla fall ha en plan att följa för att inte drunkna i alla möjligheter så följde vi en promenad som föreslogs i min Lonely Planet-guide som skulle passera en del av de mer berömda ställena. Vi besökte 3 buddhisttempel av olika storlek, ett hade en fantastisk stor hall med högt i tak och väldigt vackra statyer och dekorationer medan ett annat var mer dämpat och mer fokuserat på fler mindre altare och rum. Det är väldigt svårt att förmedla hur fint och vackert det är inne i helgedomarna (man får ofta inte fotografera innuti dm) och hur naturen ramar in dem tillsammans med underbara trädgårdar i stram japansk stil.


Dagen började i lugn när vi var nästan ensamma i det första lilla templet och vid lunch så hade vi landat mitt i det värsta turistghettot med grupper av skolbarn, amerikaner/europeer och horder av japaner som väller fram genom de större templen. Dessutom var det kommersialiserat, man kan köpa lyckoamuletter för allt från tur i kärlek till trafiksäkerhet. Eftermiddagen spenderad vi i ett område ca 15 minuter med tåg ut från centrum (tack Japan Rail Pass...) med en vacker bambuskog. Här promenerade vi runt och gick sedan igenom ännu ett tempel med tillhörande fantastiskt vacker trädgård!

Efter så mycket tempel och trädgårdar så var det dag att avsluta dagen med nåt helt annat: Iwatayama Monkey Park. Efter att ha löst biljett i ett litet bås jämte floden så började vi klättringen upp för berget (155 meter) där aporna tydligen skall finnas. Halvvägs upp så möts vi av två stycken apor som jagar varandra nerför beret. Whoaa, de är lösa alltså! Väl uppe på toppen så visar det sig finnas en "rastplats" där man kan gå in i ett litet hus med nätfönster och köpa apgodis som man sedan kan mata de på nätfönstren klängande primaterna med. De var ena glupska rackare så nötpåsen var snart slut! men det roliga var inte över med det! Precis efteråt så var det dags för "officiell" matning och det innebar typ 100 apor som kom sättandes till planen utanför huset och när mannen med maten började kasta ut grejjer så blev det en himla aktivitet. Man kunde stå mitt i allt detta utan att aporna brydde sig ett dyft, riktigt kul! Vi tog alldeles för många bilder på de roliga gynnarna :-)

Nu är klockan en bit över sju på kvällen och det är dags att bege sig ut för att få nåt att äta, vi siktar på att hitta nåt i Gion, traditionella nöjeskvarter där bland annat geishor underhåller bakom stängda dörrar (för oss västerlännigar i alla fall).

Observationer
* Hotelltoaletter är en historia för sig... En sorts plastkasset med litet badkar, litet handfat och sist men inte minst: Washlet. En washlet är en japansk variant av en toalett med inbyggd sitsvärme, elektroniskt spolljud för att dölja "pinsamma ljud" och så givetvis dusch/bide-funktionen. Denna består av en liten arm med ett munstycke som på kommando åker ut och sätter en stråle ljummet vatten upp antingen framtill eller baktill på lilla rumpan. En inte helt angenäm upplevelse om man inte är van (men jag ar ju tvungen att prova!)
* Kolla när saker öppnar så man inte är på plats vid emplet man skall besöka 30 minuter innan öppningsdags.....
* Hai! Det japanska ordet för Ja hörs överallt, med karakteristiskt korthugget uttal.

Dags att bege sig ut i natten!

Hälsningar Lars och Kalle!

Inga kommentarer: