lördag 10 november 2007

3 dagar i Busan

Torsdag 8/11
En riktig slappedag, skönt efter den hektiska veckan vi haft! Efter en sen frukost (havregrynsgröt!), tvättande och lite allmän seghet så kom vi till slut ut på en promenad. Vi styrde kosan ut mot Haeundae beach och området där runt (lägenheten ligger i ett hus strax ovanför stranden). Vi besökte bland annat APEX House, en rund byggnad nere vid havet som användes vid Asian Pacific Economic Council's möte i staden 2005. Bush, Putin och en massa andra statsöverhuvuden från länder runt Stilla Havet var här och det var ett himla pådrag med säkerhetsvakter och så vidare.

Vädret är fortfarande helt perfekt, som svensk sensommar ungefär och vi går runt i t-shirt och njuter av värmen. Efter en liten runda nere i de myllrande kvarteren ovanför stranden så styrde vi kosan mot en supermarket för att försöka skrapa ihop ingredienser till min och Kalles (mest Kalles) bjudmiddag:

Förrätt: Skagenröra på toast
Huvudrätt: Köttbullar, potatismos, ärtor, ättiksgurka och sås
Efterrätt: Äppelpaj med vaniljglass
Vi hittade färska (dvs ej kokta) räkor, ingen dill (ersattes med nåt slags vårlök), majonnäs och nåt gräddfilsliknande plus citron till förrätten. Köttfärs, potatis och ärtor hittade vi så huvudrätten löste sig galant. Äpplen och vaniljglass var heller inga problem. Räkorna koktes snabbt i saltvatten rördes ner i resten av röran för att förpassas till kylen en stund. Ättiksgurkan gjordes på stark vinäger eftersom ättika saknas, smakade väldigt bra! Festmåltiden sköljdes ner med ett gott rödvin och utsikt över staden (de bor på 21a våningen....).

Än en gång så somnade vi mätta och glada efter ett hårt pass vid diskbaljan för Kalle och mig.

Fredag 9/11

Upp någotsånär i tid och en snabb frukost så styrde jag och Kalle kosan mot Busans akvarium. Höjdpunkten var hajmatningen som besågs av oss samt typ 60 skolungar som bitvis visade mer intresse för oss :-) Efter detta så plockades vi upp av Daniel och Young Hee för bilfärd mot ett buddhistkloster nere vid havet som jag besökte förra gången, men då i ihållande regn. Lite roligare den här gången med strålande sol!


Efter klostret så drog vi vidare mot en utsiktspunkt för att se ut över stan. Man inser hur stor staden är när man kommer upp en bit..... på samma bergsknalle har man anlagt en inomhus skidbacke på ca 300 m med restauranger, skidbutiker och så vidare. Man blev allt lite skidsugen........


Efter en tripp in till ett område med både en fiskmarknad (allt säljs levande...) och ett flera kvarter stort utomhusmarknadsområde med allt från sprit och mat till kläder och kameror. Ett myller av folk!

Sedan bar det av genom stan till en schysst restaurang som serverar galbi, grillade bitar av biffkött som man tillagar själ och äter med salladsblad, kryddor och annat. Mycket gott!
Lördag 10/11

Ännu en slappedag! Lite såsande i soffan för att läsa lite efter frukosten var skönt... Sedan bar det av med tunnelbana in till city för lite shopping och titt på Lotte Departement Store. Typ som ett NK men dubbelt så stort och MYCKET exklusivare! Vill man ha Luis Vuitton, Chanel eller allt annat lyxigt så är det hit man ska gå! Kalle ville handla koreansk kokbok så vi gick förbi en bokhandel innan vi drog tillbaka till lägenheten. Nu har vi ätit en suverän kinesisk hemlevererad måltid (en kille kom upp med maten till lägenheten, all mat levereras i porslinsskålar och fat, dessa lämnas utanför dörren och hämtas nästa dag!) till det facila prset av 24000 won, ungefär 170 kr.

I morgon bär det av till Japan via en färja från Busan till Fukuoka, tar ca 3 timmar. Uppdateringarna av bloggen kan bli lite mer sparsamma eftersom vi inte ahr samma tillgång till internet på hotellrum, men vi ska göra vårt bästa!

Lite observationer

* Från att ha varit skolklasser i mellanstadieålder så är det nu 15-16-åringar som är mest intresserade av vad vi heter och var vi kommer ifrån. De kan dock lika lite engelska som sina yngre kamrater....
* Knästrumpor är hett! Kom ihåg var ni läste det först.....
* Saker som lever i vattnet du aldrig hört talas om, än mindre sett säljs på fiskmarknaden för att ätas.....
* Honung kan säljas i form av vaxkakor där bina fortfarande krälar omkring :-)
Hälsningar
/Larss

1 kommentar:

Daniel sa...

Angående det fina vädret så kan ni se jämförelse mellan olika latituder:

Göteborg: 57.43 N
Marbella: 36.30 N
Palermo: 38.07 N
Kreta: 35.15 N
Los Angeles: 34.04 N
Seoul: 37.15 N
Busan: 35.05 N
Tokyo 35.40 N

November är med andra ord en perfekt turistmånad här borta.