söndag 4 november 2007

Aentligen ivaeg!

Torsdag 1/11

Klockan ringer 05.00 och det aer bara att kasta sig in i duschen, Kalle kommer i taxi om 30 minuter. Efter en resa med en pratglad taxichafis saa checkar vi in och tar sedan en frukost paa Espresso House. Flyget lyfter ca 30 minuter foer sent men vi har gott om tid i Munchen daer vi skall byta foer vaar vidare faerd mot Seoul. Vael paa plats A340an saa var det bara att aeta en bit (vi lyfte strax efter lunch) och sedan varva ner foer att foersoeka faa saa mycket soemn som moejligt eftersom vi landar i Seoul 06.40 lokal tid :-S Tyvaerr luckas varken jag eller Kalle sova naat vidare.

Fredag 2/11

Landar i Seoul ca 40 minuter sent, och vi paaboerjar vaar resa in mot stan och hotellet. Foerst en flygbuss fraan Incheon (internationella flygplatsen) till inrikesflygplatsen Gimpo varifraan vi kan aaka tunnelbana hela vaegen till hotellet. Strax innan 10.00 stoevlar vi in i hotellobbyn och har saan tur att vi kan checka in direkt! Upp och dumpa grejjorna paa rummet och sen boerjar den laanga kampen foer att haalla sig vaken till kvaellen.... Som de tvaa zombies vi aer (ingen riktig soemn paaa typ ett dygn...) blir vi slavar under Lonely Planets turfoerslag och hasar runt paa en 3-timmars stadsvandring slaviskt foeljande guidens pilar och raad...... Saa fort vi satannade var aatminstone en av oss paa vaeg att somna staaende :-)

Paa kvaellen saa hade vi bestaemt moote med en av Kalles kollegor, Staffan, som av en haendelse varm i Seoul paa en workshop och skulle traeffa en annan delatagare paa workshopen som jobbade paa ett foeretag som designar datorspel haer i Seoul. Foer att goera en laang historia kort saa aakte vi till foeretaget, fick en demonstration av deras onlinespel, en rundtur bland designer och sen ett snack med VDn! Inte daaligt foer tvaa turister :-) Sen blev det middag med en del av det gaenget, traditionell afterwork med bulgogi (buljongkokt koett och svamp) och en massa soju (lokalt risbraennvin). Lullade hem med tunnelbanan strax efter 21 men med tanke paa att vi daa inte sovit paa typ 34 timmar saa var det ganska OK!

Vael tillbaka paa rummet tillstoeter ett problem, vi kan inte slaecka taklamporna! Enda loesningen vi hittar aer att rycka nyckelkortet ur haallaren innanfoer dorren vilket bryter stroemmen i hela rummet. Foerutom att en av taklamporna blinkar typ som ett stroboskop... Well well, bara att koepa laeget och sova aendaa!

Loerdag 3/12

Vaknar hyfsat utsoevd vid 10, daa har Kalle hunnit koera ut en staederska ur rummet, taenda alla lampor och duschat. Jag hoerde inte ett dugg :-) Daniel och Young Hee aer paa vaeg med bil fraan Busan och vaentas komma fram till hotellet strax efter lunch, saa vi aaker ner till COEX Mall (jaettlikt underjords shoppingcenter) foer att traeffa Staffan igen och kaeka frukost. Under tiden saa meddelar Daniel att de fastnat i trafiken och inte anlaender foerraen naermre kl 14, saa vi strosar runt i koepcentrat en stund och drar oss sen tillbaka foer att traeffa dem. Genast saa beger vi oss till en traditionell musik- och dansfoerestaellning som Young Hee bokat. Lokala instrument i form av straenginstrument, trummor och trumpet/floejt framfoers i olika stilar tillsammans med dans. Mest imponerande var olika grymt synkroniserade trumframtraedande!

Efter foerestaellningen saa strosade vi runt och tittade paa ett aateruppbuggt gammalt palats (ett av maanga i staden) och tillhoerande park, foer att sedan ta oss till en restauran mitt i ett pub/restaurang/klubb-inferno i anslutning till ett av stans universitet. En traditionell soppraett med koett, spam, korv, nudlar och groensaker senare drog vi maetta och glada till en studentpub (typ) daer detblev lite mer oel och tilltugg. Maetta och glada somnade vi strax foere midnatt.

Soendag 4/11

Moette Daniel och Young Hee i lobbyn 09.30 foer promenad till naat stalle som serverade frukost, blev sandwich, kaffe och juice paa ett litet mysigt cafe med besoekardekorerade vaeggar. Knatade sen till ett av de mer beroemda palatsen och kollade in vaktavloesningen (inklusive en stoooor trumma som laet som naat boomade i underjorden!) och tog en tur genom hela staellet. Fortsatte till Korean National Folk Museum med intressat utstaellning om lite mer vardagliga historiska prylar. Efter det saa var det dags att leka mer turist paa Insadong-gil, en hantverkar/konstnaers/pryl-butiksspaeckad gata daer det verkar som om varenda turist (och lokalbefolkning foer den delen) hamnat paa samma gaang som vi.... Intog god lunch i form av en ny typisk koreansk raett, risgroet med koett/fisk + en massa smaaraetter. Gott och maettande!

Strosade runt lite efter lunch naer Daniel fick se en skylt om en 'Comic Martial Arts'-foerestaellning, och vi hade inget saerskilt planerat saa vi koepte biljetter och tog en kaffe och promenad tills det var dags foer showen. Denna visade sig vara en riktigt cool grej med duktiga kampsportare/akrobater/skaadespelare/komiker med grym timing och hyfsad story (inte myckt snack, naestan mer som en stumfilm). I en av pauserna saa fick jag vid 35 aars aalder goera min scendebut naer jag blev upplockad paa scen av en av artisterna och bland annat goera en framlaenges och en baklaenges kullerbytta paa scen, detta infoer ca 200 pers i publiken! Jag ska foesoeka hantera framgaangen utan att bli en diva :-D Efter foerestaellningen blev det grillat flaeskkoett, ris och sallad. Mycket gott! Kom tillbaka till hotellet strax foere kl 22 och boerjade knappa paa det haer inlaegget.

Lite obesrvationer

* Seoul aer en suveraen turiststad! Allt (naestan) skyltat paa engelska, hjaelpsamma maenniskor, god mat, laettmanoevrerad tunnelbana och lagom varmt!
* I princip all mat kommer i gemensamma skaalar och man tillagar/blandar till paa gaseldat koek vid bordet. Mycket trevligt saett att aeta!
* Nu kan vi slaecka ljuset i rummet. Vi hittade fjaerrkontrollen :-)
* Vi har laert oss hur man dricker sprit civiliserat.
* Vi har tvaa kanaler som visar datorspel (Starcraft) och en som visar braedspelet Go. Och en kanal som laer ut matte. Och en specialkanal foer amerikanska soldater i landet (graeslig propaganda!) plus typ 50 andra med koreanska ofoerstaaeliga program. Vi ser inte mycket paa TV.....

Haernaest saa aaker vi paa bilsemester ett par dar till de nordvaestra delarna av landet, ska vara bergigt och vackert med fin natur! Jag aaterkommer med en ny rapport naer vi kommer fram till Busan daer Daniel och Young Hee bor!

Haelsningar Lars och Kalle!

Inga kommentarer: